Wednesday, April 23, 2014

6 Gambar Bekas penyanyi rap Jerman mati berjihad di Syria.

 
Seorang bekas penyanyi rap Jerman, Denis Mamadou Cuspert yang menyertai kumpulan jihad di Syria telah mati syahid selepas terbunuh dalam satu serangan berani mati yang dilancarkan oleh sebuah kumpulan pejuang yang lain, kata sumber kumpulan jihad berkenaan semalam.
Cuspert yang menggunakan nama pentas, Deso Dogg dan menukar namanya kepada Abu Talha al-Almani selepas memeluk Islam dilaporkan terbunuh dalam serangan di wilayah timur pada Ahad lalu.
 
Dia yang menyertai perjuangan kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) terbunuh dalam dua serangan bom berani mati yang dilancarkan oleh kumpulan Barisan Al-Nusra Front.
Beliau memulakan karier rapnya pada tahun 1995 dan berhenti pada tahun 2010 setelah masuk Islam. Meskipun baru memeluk Islam tetapi keyakinan dan tauhidnya yang begitu mendalam telah membuatkan dirinya begitu yakin sehingga tanpa ragu-ragu telah membuat keputusan untuk berjihad di jalan Allah. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan para syuhada’.Berita berhubung kematian Abu Talha itu diumumkan dalam sebuah laman forum kumpulan itu.
"Kami dengan sedih mengumumkan berita bahawa Abu Talha al-Almani telah mati syahid dan semoga dia diterima Tuhan.

"Dia meninggal dunia akibat serangan bom berani mati yang dilancarkan oleh anggota-anggota tentera yang belot ke atas sebuah rumah yang didiami oleh beberapa pejuang ISIS," tambahnya.
Lebih 150,000 orang terbunuh dalam konflik di Syria yang bermula sebagai bantahan aman untuk mendesak Presiden Bashar Al-Assad meletak jawatan pada Mac 2011.
Namun, tunjuk perasaan itu bertukar menjadi perang saudara selepas rejim Bashar menggunakan kekerasan terhadap mereka. - Agensi (Al-fatihah).

No comments: