Tuesday, January 01, 2008

Awas Kicap Eliza.

Artikel ini daripada E-mail

Tolong war-warkan pada kengkawan yang lain sebab bukan anak-anak saja yang sukakan kicap, kita mak/bapak pun suka.....masak kicap.

Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org... Kicap Eliza. Dibotol kicap ini tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3, Jalan Jelapang, Ipoh . Setahu saya diBatu 3, Jalan Jelapang cuma ada Kilang Kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah dipersimpangan Jalan Jelapang dengan Highway ke Lumut (di traffic light).

Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang tersebut berada di sebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar ... dan bangunan kayu lama di situ. Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap.

Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal di sana pun tak perasan itulah kilang kicap Eliza ... kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (Ahad).

Gunalah kicap dan sos cap "HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya memang orang Islam ... seorang jutawan yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee JB. Produknya pun khabarnya dah sampai ke Timur Tengah sana .. satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yang warna merah .yg merah, sudah dijual kepada tokey cina (sudah tentu bukan islam)....

Subject: RE: REPLY ....... AWAS! penggemar kicap!
Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau.... .....kicap yang tertera dibawah tu.....sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey cina kilang kicap tersebut mengunakan nama orang melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu , jadi itu adalah strategi mereka.

Oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut...semoga apa yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih. Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di Akhirat nanti.

No comments: